Αρχική » περιοδικό

περιοδικό

Ανακαλύψτε όλα τα τελευταία άρθρα και αυξήστε τις γνώσεις σας, μοιραστείτε τα με τους φίλους σας στα κοινωνικά δίκτυα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να βρείτε τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα.

Ύπνος και διατροφή… Υπάρχει σχέση;

Λιάνα Πούλια, Κλινική Διαιτολόγος διατροφολόγος  Ο ύπνος αποτελεί αναμφίβολα μια ανάγκη για τον οργανισμό μας. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στην ποιότητα του ύπνου είναι εν μέρει γνωστοί ενώ ολοένα περισσότερη μελέτη εστιάζεται στην επίδραση της διατροφής και στην ποιότητα του ύπνου. Φαίνεται λοιπόν ότι η τροφή που καταναλώνουμε, ποιοτικά και ποσοτικά μπορεί να ασκεί κάποια...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Χλωρίδα του εντέρου…μια συγκατοίκηση με μεγάλη σημασία και για την ψυχική υγεία

Λιάνα Πούλια, MMedSci Η σύνδεση του εντέρου με τη γενικότερη υγεία και ειδικότερα με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας αν και τα τελευταία χρόνια έχει τεκμηριωθεί, είχε γίνει αντιληπτή από πολύ νωρίς. Πόσοι από εμάς δεν αναφερόμαστε στις πεταλούδες που νιώθουμε στο στομάχι όταν είμαστε ερωτευμένοι και πόσοι δεν έχουμε νιώσει να σφίγγεται το στομάχι...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ενυδάτωση και διατροφή

Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhDΚλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος   Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η αφυδάτωση δηλαδή, ορίζεται η απώλεια υγρών που ξεπερνά το 1% του σωματικού βάρους (2).  Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1 – 2% του συνολικού σωματικού βάρους) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του, προκαλώντας προβλήματα όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα, δυσκοιλιότητα, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πολυχρωμία στις διατροφικές επιλογές μας. Μια λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία

Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) πως εδώ και 10.000 χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί 10.000 διαφορετικά διατροφικά είδη, ενώ σήμερα περιορίζονται μόλις σε 150. Από αυτά, μόλις 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας που καταναλώνεται απ όλη την ανθρωπότητα, με το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και την πατάτα...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Διατροφή και εγκέφαλος

Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD Αν αναλογιστούμε ότι ο εγκέφαλός μας αποτελεί μια «μηχανή» που δουλεύει 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, φροντίζοντας όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλες. Η διατροφή μας φαίνεται να επιδρά στον...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Γλουταμίνη + Κρεατίνη = Μια ισχυρή «φιλία»

Απαραίτητα είναι τα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα παραλάβει από τη τροφή ενώ μη απαραίτητα είναι αυτά τα οποία ο οργανισμός μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του. Η γλουταμίνη μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό (άρα είναι μη απαραίτητο αμινοξύ) και συμμετέχει...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ